Veilig sporten

Vertrouwenscontactpersoon

In voorkomend geval kunnen klachten over seksuele intimidatie of seksueel misbruik direct worden doorgegeven aan de vertrouwenscontactpersoon van de NWWB, Lena Klein Hofmeijer. Zij is te bereiken via email; vcp@nwwb.nl. De vertrouwenscontactpersoon zal eerst persoonlijk contact opnemen met degenen die de melding heeft ingediend om gezamenlijk de mogelijke vervolgstappen door te spreken. Indien u per mail contact opneemt geef dan duidelijk aan op welke tijdstippen en op welke manier de contactpersoon contact met u kan opnemen.
De Nederlandse Waterski- en Wakeboardsport zet zich in om veilige en verantwoorde beoefening van de waterski- en wakeboardsport te promoten. Veiligheid is daarbij een breed begrip. Het gaat erom om het voorkomen van letsel, maar ook over dopinggebruik en ongewenst gedrag. Op deze pagina lees je wat de NWWB doet om te zorgen dat sporters zich veilig voelen en veilig zijn. Vind je dat het anders kan, laat het ons dan ook weten. Je kunt hier ook informatie vinden over het indienen van een officiële klacht en hoe je contact kunt opnemen met een vertrouwenspersoon.

Verboden middelen

Doping

Internationaal is vastgelegd welke middelen in de sport wel en niet gebruikt mogen worden. Dit wordt in Nederland bewaakt door de Doping Autoriteit. Soms is heel duidelijk wat doping is, maar soms ook niet. Denk aan sommige geneesmiddelen die dopinggeduide stoffen bevatten en voedingssupplementen. Wees in sommige landen ook voorzichtig met voedsel. Vlees kan er bijvoorbeeld clenbuterol bevatten en er zijn theesoorten waarin cocabladeren worden verwerkt. Op de website van de Doping Autoriteit staat uitgebreide informatie over wat wel en wat niet mag. Sowieso geldt: bij twijfel NIET doen!

Elke waterskiër of wakeboarder gaat bij inschrijving voor wedstrijden automatisch akkoord met de wet- en regelgeving die voor het gebruik van middelen in de sport.

Informatie daarover vind je via deze links: Zie hieronder nuttige links. Je vindt hier welke stoffen wel en welke niet als doping worden gezien. Als je bepaalde medicatie moet gebruiken op advies van artsen is het mogelijk om dispensatie te vragen. Lees hier welke regels daarvoor van toepassing zijn.

Alcohol en drugs

Waterskiën en wakeboarden zijn risicovolle sporten, die alle aandacht en reactievermogen vereisen. Het spreekt vanzelf dat sporters geen alcohol en drugs gebruikt hebben als ze het water op gaan. 

Het is fijn als het in de kantine gezellig is, maar we willen niet dat dit uit de hand loopt. Vervelend gedrag, ongevallen onderweg naar huis, het is te voorkomen door met mate te drinken. Drinken onder de 18 is uiteraard niet toegestaan. Kijk hier voor meer informatie over alcohol in de kantine en doe de e-learning.

Ongewenst gedrag

Seksuele intimidatie en misbruik

Je hebt het recht om nee te zeggen als het gedrag van een ander je een vervelend gevoel geeft. Ook als dat een volwassen persoon is, een medesporter of een coach: het is niet ok! Praat erover met je ouders, vrienden, het bestuur van je vereniging, je trainer, de Vertrouwenscontactpersoon van de NWWB.

Meer informatie over Seksuele intimidatie en misbruik lees je op de website van Centrum Veilige Sport.
 

Intimidatie en machtsmisbruik

Soms maken mensen misbruik van de macht die ze hebben, bijvoorbeeld als zij het gedrag van anderen in een richting sturen die vooral voor henzelf beter uit komt. Of als ze anderen dingen laten doen die ze eigenlijk niet willen. In dat soort gevallen spreken we van machtsmisbruik.
  

Intimidatie is iemands gedrag beïnvloeden door diegene angst aan te jagen. Intimidatie kan plaatsvinden door iemand in een machtspositie, richting iemand die minder of geen macht heeft. Denk hierbij aan een trainer die bepaalt of een iemand wel of niet in een team of selectie mag meedoen.

Als je het gevoel hebt dat dit gebeurt, praat er dan over met je ouders, vrienden, het bestuur van je vereniging, je trainer of de Vertrouwenscontactpersoon van de NWWB.

Meer informatie over Intimidatie en machtsmisbruik lees je op de website van Centrum Veilige Sport.



Matchfixing

De laatste jaren heeft het fenomeen matchfixing in toenemende mate publieke belangstelling gekregen. Van matchfixing is sprake als het resultaat van een sportwedstrijd beïnvloed wordt door een deelnemer die moedwillig verliest of vals speelt.  In een aantal Europese landen zoals Italië, Duitsland en Finland hebben zich ernstige gevallen van matchfixing voorgedaan. Daarbij ging het om situaties waarin de georganiseerde criminaliteit door omkoping, bedreiging en geweld spelers en officials ertoe heeft bewogen om wedstrijden te vervalsen en financiële winsten te behalen. Matchfixing bedreigt de sport omdat sporters in een eerlijk en sportief gevecht de strijd moeten kunnen aangaan.
 

Sporters kunnen financieel vergoed worden voor het moedwillig verliezen van een wedstrijd door zelf - of via een tussenpersoon - op een zege van de tegenpartij te gokken. Wanneer iemand een sporter betaalt om vals te spelen of een overtreding te maken, spreekt men van omkoping. In gevallen van omkoping, oplichting, belastingfraude, witwassen et cetera, kan een sporter strafrechtelijk vervolgd worden.

De NWWB heeft via ISR regels over matchfixing vastgelegd.

Klachtenprocedure

Klachten kunnen voorzien van naam, woonplaats en telefoonnummer per mail worden verzonden naar het NWWB bestuur. De indiener ontvangt binnen drie werkdagen een ontvangstbevestiging en binnen een maand na dagtekening wordt inhoudelijk op de klacht gereageerd. Het bestuur kan meer informatie opvragen om een afgewogen oordeel mogelijk te maken.

Als het bestuur oordeelt dat de klacht niet terecht is, kan het geschort hebben aan de communicatie. Dan biedt de klacht een kans om een nadere toelichting te geven op genomen besluiten, de kaders waarbinnen deze plaatsvinden of op de processen en de procedures binnen de NWWB. Wanneer het bestuur oordeelt dat de klacht terecht is, kan worden bezien welke aanpassingen binnen de organisatie benodigd zijn. Incidentele vraagstukken krijgen hierbij een incidentele oplossing en structurele problemen worden voorzien van een structurele oplossing.

Wanneer de – al dan niet mondelinge – afhandeling tot tevredenheid is, is de klacht afgedaan. In ander geval kan de inbrenger een beroep doen op het Instituut Sport Rechtspraak (ISR), waaraan de NWWB deelneemt. De procedures, reglementen en formulieren zijn te vinden op www.nwwb.nl. De NWWB houdt een register bij van de binnengekomen klachten. In het kader van de bescherming van persoonsgegevens worden binnengekomen klachten aan het eind van het eerstvolgende kalenderjaar vernietigd.

IWWF - Official Safety Manual and Policy Handbook

Protocol Hersenschudding

Kalender
zondag 9 juni 2024
Activiteit Open Dag Verschillende waterski & wakeboardverenigingen
zondag 16 juni 2024
Activiteit Maurik Spring Slalom 2024 WSV Maurik
vrijdag 5 juli 2024 t/m zondag 7 juli 2024
zaterdag 6 juli 2024
Leden banen & scholen

Partners NWWB















 

Contact informatie

Vlaardingerstraat 1b
3111 BP SCHIEDAM
 

Wij zijn per mail bereikbaar:
backoffice@nwwb.nl
 

KVK Amsterdam: 40.532.045
Iban NL93 ABNA 0547 0752 00

Nieuwsbrief
*
Terug naar boven