Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

NWWB | January 18, 2019

Scroll naarboven

Top

Opleidingen 2018

Er is niets mooier voor een wedstrijddeelnemer dan een waterski- of wakeboardwedstrijd die soepel en plezierig verloopt. Goed opgeleide sporters; begeleiders; jury leden; homologateurs en calculators zijn de basis voor zo’n succes. Helaas kunnen soms waterski & wakeboard wedstrijden geen doorgang vinden of worden ingekort omdat er onvoldoende gekwalificeerde kaderleden beschikbaar zijn. Jij als sporter bent vaak de dupe van deze tekorten.

Dat is toch eeuwig zonde, we kunnen dit toch niet toelaten? Daarom is naar onze bescheiden mening blijvende ontwikkeling op het gebied van opleidingen noodzakelijk. Een goede infrastructuur op het terrein van sportopleidingen levert een belangrijke bijdrage aan gegarandeerde kwaliteit van trainers en kaderleden in de waterski & wakeboard sport.

De noodzaak van opleidingen wordt gezien door de NWWB en er is op de achtergrond hard gewerkt de opleidingen voor 2019 weer opnieuw vorm te geven. In Maart organiseert de NWWB weer een opleidingsweekend. In dat weekend wordt de theorie voor de volgende opleidingen gegeven (afhankelijk van het aantal inschrijvingen):

  • Jurycursus calculatie (alle disciplines)
  • Jurycursus homologatie (alle disciplines)
  • Wedstrijdstuurman (indien mogelijk)
  • Waterski & Wakeboard Instructeur 2 (alle disciplines)
  • Waterski & Wakeboard Instructeur 3 (alleen wakeboard boot, ivm te weinig kandidaten klassiek).

In dit weekend zal het theoretische gedeelte van deze opleiding gegeven worden alsmede zal de theoretische toets worden afgenomen. Voor Waterski & Wakeboard Instructeur start het praktijkgedeelte als het seizoen weer gestart is. Officials zullen door het meedraaien bij 3 wedstrijden mee hun opleiding afronden.

De kosten worden zo laag mogelijk gehouden, een duidelijke indicatie van de kosten voor deelname wordt voor zsm gegeven. Erg belangrijk is om dan te weten hoeveel kandidaten er ongeveer zullen zijn. Heb jij interesse om een opleiding te volgen in 2018? Nu opgeven geeft geen verplichting tot deelname. Laat het ons weten via opleidingen@nwwb.nl.

 

Welke opleidingen kan ik volgen?

Waterski- wakeboard instructeur niveau 2:

Dit is al jarenlang onze populairste opleiding. Het is de basisopleiding van de NWWB die speciaal ontwikkeld is voor de vrijwilligers in onze sport die professioneel werkzaam (willen) zijn. Tijdens de opleiding leer je hoe je de basisbeginselen kunt aanleren/ overbrengen van de Waterski en Wakeboard disciplines. Tijdens de opleiding wordt er onderscheid gemaakt tussen Boot en Cable. Opleiding is erkend door NOC*NSF.

Waterski- wakeboard instructeur niveau 3:

De opleiding WWI-3 is voor iedereen -ouder dan 18 jaar- die zich professioneel of uit interesse wil bezighouden met het trainen van anderen. Tijdens de cursus worden de deelnemers opgeleid voor het instrueren van gevorderde skiërs en riders. Niet alleen ski- en wakeboardtechnieken worden behandeld, maar ook verschillende startmethodes, sprongen, manieren van lesgeven en een veilige en zorgvuldige begeleiding van sporters. Na het behalen van het diploma ben je in staat om zelfstandig een jaarplan op te stellen en concreet uit te werken in een duidelijk omschreven doelstelling.

Calculator nationaal wakeboarden (cable -boot):

Wedstrijd uitslagen dienen opgeteld en geordend te worden om een exact beeld te krijgen van de behaalde resultaten van een wedstrijddeelnemer. Tevens verzorg je de publicatie tijdens de wedstrijden en sta je in verbinding met de jury leden. De NWWB kan zelf voorzien in het opleiden en biedt dan ook diverse calculatie -opleidingen aan voor leden van de NWWB.

Calculator nationaal klassiek (cable -boot):

Calculatie is één van de belangrijkste schakels in onze wedstrijdsport. Het maken van de wedstrijdplanning, de heats en het berekenen en publiceren van resultaten, dit behoort allemaal tot het takenpakket van de calculator. Hierbij maak je gebruik van de verschillende software programma’s die de IWWF gebruikt. Voor alle duidelijkheid, cable en boot zijn dus verschillende opleidingen.

Jury nationaal wakeboarden (cable -boot):

Een wedstrijd kan niet gehouden worden zonder goed opgeleide juryleden. Tijdens de opleiding leer je alle elementen van het jureren. Elke juryopleiding wordt afgesloten met een examen. Op dat examen dien je aan te tonen dat je enerzijds de theorie beheerst en anderzijds de tricks correct kan beoordelen in een praktijksituatie. De juryleden die hierin slagen ontvangen een jurybrevet en kunnen vervolgens jureren op officiële wedstrijden op nationaal vlak. Ook hiervoor geldt dat cable en boot verschillende opleidingen zijn.

Jury klassiek nationaal (cable -boot):

Een wedstrijd kan niet gehouden worden zonder goed opgeleide juryleden. Tijdens de opleiding leer je alle elementen van het jureren. Elke juryopleiding wordt afgesloten met een examen. Op dat examen dien je aan te tonen dat je enerzijds de theorie beheerst en anderzijds de oefeningen correct kan beoordeling in een praktijksituatie. De juryleden die hierin slagen ontvangen een jurybrevet en kunnen vervolgens jureren op officiële wedstrijden op nationaal vlak. Het jureren van klassieke waterski wedstrijden aan een cable is totaal anders dan met een boot. Tijdens de opleiding wordt daar ruim aandacht aangegeven.

Opleiding cable- Baandraaier technisch/veiligheid:

De operator is de baandraaier, degene die de kabelbaan bedient. Je zorgt voor het “laden en afkoppelen” van de lijnen, en lost ook vaak kleine (technische) probleempjes op om ervoor te zorgen dat de kabelbaan niet stilvalt. Het is een onmisbare job met veel regelmaat, maar die toch heel wat afwisseling kan inhouden. Jij zorgt ervoor dat de wedstrijddeelnemer optimaal zijn of haar resultaat kan halen, en dat recreanten een fantastische positieve ervaring overhouden aan het waterskiën en/of wakeboarden aan de kabel. Er wordt tijdens de opleiding ook aandacht gegeven aan de regels omtrent veiligheid.

Opleiding nationaal wedstrijdstuurman boot klassiek/ wakeboard:

Een wedstrijdstuurman moet op de hoogte zijn van de wedstrijdreglementen, maar ook de boot perfect door de baan kunnen sturen op de juiste snelheid en de PerfectPass/Zero-Off goed kunnen instellen en gebruiken. Aan het eind van deze opleiding ben je -mits geslaagd voor het schriftelijk en praktijkexamen- officieel wedstrijdstuurman Waterskiën/ wakeboarden. Een wakeboarddriver zal bovendien op de hand moeten kunnen varen, aangezien op veel wedstrijden bruggen zijn (en Zero-Off dus niet werkt). Daarnaast zal bij wakeboarden tevens ruim aandacht worden besteed aan het trimmen van de boot. Niet voor beginnende stuurlieden dus, maar voor bijvoorbeeld de stuurman of -vrouw die al ruime ervaring heeft in het varen voor wedstrijdskiërs tijdens de training. Vanzelfsprekend is het hebben van een vaarbewijs verplicht voor deze cursus.

Opleiding praktijkvaarbewijs

Tijdens de opleiding praktijkvaarbewijs leer je alle praktische zaken omtrent het veilig varen met een motorboot. De opleiding is een aanvulling op het officieel klein vaarbewijs.  Er is een theoretisch gedeelte en een praktisch gedeelte. De opleiding is vooral bedoelt voor bootbestuurders die meer praktische invulling wensen van het varen met een motorboot.

Opleiding homologateur nationaal klassiek

De homologateur is degene die de wedstrijdbaan meet en ervoor zorgt dat de boeien van de slalombaan en het springparcours et cetera exact op hun plaats liggen. De kandidaat homologateurs moeten slagen in een theoretisch en praktisch examen dat georganiseerd wordt door de internationale homologateurs, onder supervisie van de TC.

 

 

Wil jij deelnemen stuur dan svp een mail naar opleidingen@nwwb.nl  met je naam, geboortedatum, telnr en in welke opleiding je interesse hebt.