Nieuws

De tijden zijn veranderd en de manier waarop we de vereniging jaren lang hebben gedraaid werkt niet meer!

14 maart 2019
www.nwwb.nl
"Transitie in de sport". We horen die term vaak maar wat betekend het nou precies voor verenigingen? Ledenaantallen lopen terug, toch is er veel enthousiasme voor de sport. Dit is voor veel verenigingen en daarmee ook voor de bond een uitdaging. Verschillende verenigingen en ook de bond werken hard om het tij te keren en de leden op een andere manier van dienst te zijn. Het bestuur van WSV de Ven heeft al aardig wat stappen gezet en deelt hier hun visie met ons.

Lessen

We zien bij ons vaak dat met name kinderen meer dan één sport doen. Omdat we een seizoenssport zijn, is het makkelijk om een lidmaatschap niet voort te zetten. Er is in de winter iets voor in de plaats gekomen of de nieuwigheid is er af. Om nieuwe leden langer aan ons te binden gaan we komend seizoen lessen ontwikkelen. Natuurlijk kon je voorheen ook begeleiding krijgen, door bijvoorbeeld mede leden te vragen je te helpen. Maar gestructureerde lessen met het behalen van competenties en niveaus hadden we niet. Door lessen aan te bieden denken we dat het interessanter wordt om telkens een niveau hoger te komen en persoonlijke groei ook een stuk inzichtelijker maakt. En we krijgen ook vaak de vraag tijdens open dagen of we ook lessen aanbieden, dus we hopen ook dat dit eerder nieuwe leden aantrekt. In het verlengde hiervan laten we via de NWWB onze leden ook opleiden tot gecertificeerde instructeurs, ouders vinden dit vaak belangrijk en we willen graag aantonen dat wij een professionele organisatie zijn.

 

Ook vinden we het organiseren van wedstrijden daarom belangrijk, vooral op een laag niveau zoals de Rookie. Op die manier kunnen onze nieuwe leden zich met anderen meten in een competitie en geïntroduceerd worden in de wedstrijd sport. Mee doen is belangrijker dan winnen voor ons, zolang er een uitdaging is om beter te worden is de kans groter dat we leden kunnen behouden.

 

Afgelopen seizoen hebben we flink wat pech gehad met de boot, dit was een moment waarop besloten werd een nieuw bestuur neer te zetten. Dit bestuur kon met een frisse blik kijken naar de vereniging. Bij onze vereniging is de afgelopen jaren niet heel veel veranderd, af en toe een prijsverhoging en om de zoveel jaar een nieuwe of bijna nieuwe boot. Dit is jaren lang goed gegaan, maar als we naar de afgelopen 10 jaar kijken is het aantal leden afgenomen en daarmee waren er steeds minder inkomsten en vrijwilligers.

 

De tijden zijn veranderd en de manier waarop we de vereniging jaren lang hebben gedraaid werkt niet meer.

 

En wij zijn niet de enige vereniging die daar tegenaan loopt, we hebben ons huiswerk gedaan en de meeste verenigingen hebben een terugloop. In ons geval heeft het vooral te maken met het vrijblijvende karakter van onze vereniging en we merken nu ook dat dit met een laag leden aantal niet langer werkt.

 

Professionaliseren

We proberen onze vereniging te professionaliseren, dit is nog best een uitdaging is voor een organisatie die bestaat uit uitsluitend vrijwilligers. Naast lessen proberen we het op andere vlakken te doen, zoals de informatie voorziening. Volgende maand gaat onze nieuwe website live. In de nieuwe site hebben we alle informatie vernieuwd maar bieden wij ook de mogelijkheid voor leden om hun sessie achter de boot te plannen. Ook wordt de site meertalig, omdat we in Enkhuizen veel toerisme hebben. Zo proberen we hier ook van mee te profiteren.

 

Achter de bar gaan we een kassasysteem in gebruik nemen, met pin automaat. Dit is veiliger voor onze vrijwilligers omdat we dan minder contant geld in huis hebben. Het is makkelijker en de kans op fouten is kleiner. Bovendien hoeven bezoekers er nu geen rekening meer mee te houden hoeveel geld zij op zak hebben. Omdat we geen stroomvoorziening en internet hebben was dit nooit mogelijk, maar nu kunnen we dit met een tablet en telefoon technisch en betaalbaar realiseren.

 

Afgelopen jaar zijn we al begonnen met het opvangen van nieuwe bezoekers door middel van een eenvoudig script, waarbij we ze informatie geven over de sport en over wat ze achter de boot kunnen verwachten. Daarna krijgen ze instructie en gaan ze dan pas het water op. We merken dat deze aanpak erg gewaardeerd wordt en dat het slagingspercentage van de mensen die in één sessie staan omhoog gaat.

 

Betere taakverdeling

De afgelopen jaren was het altijd lastig om de vaar- en bardiensten te vullen, er werd altijd verwacht dat je als lid iets deed maar daar hielt het ook wel bij op. Het stil liggen van de boot kunnen we ons eigenlijk niet permitteren, we missen dan te veel omzet. We hebben onze leden voorgesteld om nu de diensten gelijk te verdelen onder alle leden. We zijn niet de eerste vereniging die dit doet, maar toch bleek het voor het bestuur een controversieel voorstel. Gelukkig werd dit goed ontvangen. Het vrijblijvende karakter verdwijnt hiermee misschien wel een beetje, maar daarmee verdwijnen wel scheve gezichten.

 

Prijsstelling

Bij onze vereniging kun je ook als je niet lid bent terecht, hier mee hebben we vorig jaar ons hoofd mee boven water kunnen houden. Maar deze bezoekers zijn wel een behoorlijke belasting op onze vrijwilligers. We hebben daarom besloten om de prijzen voor niet-leden fors te verhogen, deze liggen nu meer in lijn met die van een commerciële waterski- en wakeboardscholen.

 

Leden en geld te kort

Dit alles is de top van de ijsberg van waar wij mee bezig zijn. Het is een hele klus met een tekort aan leden en geld. Dus we proberen met al onze leden onze schouders eronder te zetten dit seizoen zodat volgend jaar meer mensen het rustiger aan kunnen doen. Om deze mensen te vinden proberen we de lokale media op te zoeken en ons te laten zien op lokale evenementen. We hebben lang niet al onze problemen binnen de vereniging opgelost, maar het is belangrijk om te investeren, ookal hebben we weinig middelen. Anders blijven we in een neerwaartse spiraal gaan. Dus we hopen op een groei van leden en dan wordt het aanpakken van het financiële gedeelte ook makkelijker.

 

Verslag door Wibo de Vries | WSV de Ven Enkhuizen

Check hier hoe de scholieren hun 1e rondje staan bij WSV de Ven. 

 


 
www.nwwb.nl
Wil jij een bijdrage leveren aan het vergroten van de wakeboardsport in Nederland? De technische commissie van de NWWB cable wakeboard… Meer
 
www.nwwb.nl
Namens bestuur NWWB de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Het nieuwe jaar starten wij met een aantal nieuwe kansen maar ook… Meer
 
www.nwwb.nl
In Maart zal er weer een opleidingsweekend starten voor Instructeurs, Jury, calculatie en homologatie klassiek. Voor Wakeboard Cable… Meer
 
www.nwwb.nl
Van 19 tot en met 23 november zal in Abu Dhabi het Wereld Kampioenschap Wakeboard Boot gehouden worden. Namens Nederland meervoudig… Meer
 
 
 
 
 
 
 
19-07-2019 Meer
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kalender
vrijdag 31 januari 2020 t/m zondag 2 februari 2020
Activiteit IWWF European Confederation Athene, Griekenland
maandag 6 april 2020
Activiteit Algemene Ledenvergadering NWWB 19:00 - 21:00 WSV de Harder
zondag 12 april 2020 t/m zaterdag 18 april 2020
Activiteit WK blootvoet Sydney, Australie
zondag 24 mei 2020 t/m maandag 25 mei 2020
Activiteit Wakeclub Star Event Waterski Twente Enschede
Leden banen & scholen

Partners NWWB 

Contact informatie

Vlaardingerstraat 1b
3111 BP SCHIEDAM
 

TEL: 06 292 03 220
E-Mail: backoffice@nwwb.nl
 

(Uw mail of de telefoonbericht wordt beantwoord op maandagochtend of op de donderdag)
 

KVK Amsterdam: 40.532.045
Iban NL93 ABNA 0547 0752 00

Nieuwsbrief
*
Terug naar boven