Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

NWWB | November 22, 2017

Scroll naarboven

Top

Van de voorzitter: “Klein maar dapper….”

plaatje groot klein

Ten opzichte van de meer dan 4 miljoen bij het NOC*NSF aangesloten leden is de NWWB slechts een ‘dwerg’.

Tijdens voorzittersoverleg onlangs gehouden voorafgaande aan de ALV van het NOC*NSF op Papendal, mocht ik (de dwerg…) samen met voorzitters van grote bonden (de reuzen…) brainstormen over de ontwikkelingen en problemen binnen de eigen organisatie.

Menigeen keek mij verbaasd aan wanneer ik nederig opmerkte dat ‘onze bond’ feitelijk ook nog bestaat uit zes aparte disciplines, veelal met weinig raakvlakken.

Soms meende ik wat spottende en wellicht meelijwekkende blikken te ontdekken…..,maar het kan zijn dat ik me dit slechts  inbeeldde….!

Ook de subsidie van één half promille van de totale pot van 46 miljoen euro die wij anno 2016 mogen ontvangen laat zien dat we wel heel erg onderaan bungelen (ongeveer evenveel als de Algemene Nederlandse Sjoelbond : dit als understatement..)

En toch durf ik (!) te stellen dat wij de belangenbehartiger zijn voor snel-varend Nederland, voor de Kabelskibanen én de commerciële Ski en Wakeboardscholen, dat we ons inzetten samen met onze verenigingen voor de breedte en voor de topsport binnen die verschillende disciplines.

Met al deze partijen vertegenwoordigen we grote aantallen sporters, dus waar zit het probleem?

Het antwoord: het (niet ) aangesloten lid, met andere woorden, het tekort aan leden.

Gelukkig staat de NWWB met dit probleem niet alleen. Uit recent onderzoek blijkt dat er steeds meer wordt gesport, echter zonder aangesloten te zijn bij een vereniging of sportbond. Het NOC*NSF onderkent deze kentering en onderzoekt de mogelijkheden de subsidiëring van de sportbonden te bepalen naar mate van activiteiten en traffic en minder afhankelijk te maken van het ledenaantal.

Daar liggen dus kansen voor ons wakeboarders en waterskiërs, want met zoveel wedstrijd disciplines zowel aan de kabel als achter de boot  is er meer dan voldoende actie. De open dagen, de jeugdkampen,de trainingen en wedstrijden, met permanente actie op de 17 kabelbanen in ons land: het kan niet op. En… we hebben  meer ijzers in het vuur dan menig sportbond: de website, het Ski&Wake bondsmagazine en kijk eens wat een actie en bereik via onze Facebook pagina!

De laatste weken was ik vaak ‘in het land’ of beter gezegd ‘op of bij het water’ te vinden. Veel enthousiaste riders en coaches gesproken tijdens Wakeboardtrainingen achter de boot in Ammerzoden en op het Brielse Meer. Tijdens een bezoekje aan de eerste Bomber tour bij Down Under Nieuwegein. Of tijdens leuke ontmoetingen op de Kaag en bij Aquabest. Ook goede gesprekken gevoerd met kabelskibaan exploitanten; de sfeer is unaniem positief en opbouwend.

De Nederlandse Waterski en Wakeboard bond: klein… dapper én met een toekomst .

Het seizoen is begonnen en er staat heel veel op het programma: ik wens alle sporters een top seizoen toe!

Bestuurlijk gaan we iets nieuws (in ieder geval voor mij) uitproberen; het vergaderen per Skype. Het samenkomen ergens in het land is lastig, de afstanden zijn (te) groot en het is (te) druk op de weg. Gelukkig hebben we ‘wiseguys’ binnen het bestuur die mij op weg helpen met Skypen. De voorzittershamer laat ik maar in de kast: kost me anders wellicht een nieuwe laptop….

Piet Jongepier